Maskne, acne veroorzaakt door een mondkapje

Artikel Acne, Huidverzorging, Maskne

Ben je benieuwd hoe je voorkomt dat het mondkapje acne (Maskne) veroorzaakt en hoe je er het beste mee om kan gaan? Lees dan vooral verder!

De laatste tijd krijg ik vaak de vraag of een mondkapje acne kan verergeren of doen ontstaan. Ja, helaas dat kan. De afgelopen en aankomende tijd krijgen we steeds meer te maken met het dragen van een mondkapje, iets waar je huid aan moet wennen!

Wat is Maskne?

Maskne verwijst naar acne-mechanica, oftewel acne door wrijving. Een mondkapje kan er voor zorgen dat zweet, olie en bacteriën op je huid worden vastgehouden, dit veroorzaakt vaak puistjes, mee-meters en irritaties op de huid. Door de wrijving (schuren) van het mondmasker op je huid kunnen er huid irritaties ontstaan en kan het je huidbarrière beschadigen waardoor bacteriën je huid kunnen binnen dringen, dit veroorzaakt de acne. Ook zorgt je eigen adem voor een tropisch klimaat onder het mondkapje, waardoor bacteriën groeien.

Huidverzorging tips bij Maskne

Het gebruiken van de juiste verzorgingsproducten is essentieel bij een acne (gevoelige) huid. Het is belangrijk om de huid goed te reinigen, te exfoliëren en te verzorgen. De juiste verzorgingsproducten verminderen acne, kalmeert de huid en brengt de huidbarrière weer in balans.

Ochtend:

  • Reinigen
  • Na reinigen met een lotion
  • Serum
  • Dagcrème

Avond:

  • Reinigen
  • Na reinigen met een lotion
  • Serum
  • Nachtcrème

2x per week:

  • Exfoliëren (scrub of peeling)
  • Masker

Reinigen

Het is belangrijk om je huid goed te reinigen, dit verwijderd vuil, overtollig talg en dode huidcellen. Je huid reinigen met water is niet voldoende, door het vettige beschermlaagje loopt het water er zo weer van af terwijl het vuil dan gewoon blijft zitten. 

Exfoliëren

Dit verwijderd de dode huidcellen van je huid en is belangrijk bij het verminderen van acne. De juiste werkstoffen zorgen ervoor dat je onzuiverheden minder worden, ze verwijderen dode huidcellen en reguleren je talgproductie.

Verzorging

Na het reinigen en exfoliëren is het verzorgen van je huid een must. Het gebruik van een serum en dag- of nachtcrème zorgen voor het verzorgen, voeden en herstellen de huid. Dit zorgt er mede voor dat je huidbarrière in topconditie is waardoor er geen beschadigingen zijn, dit verminderd de kans op Maskne.

Het is belangrijk om de producten af te stellen op jouw huidtype, alleen zo krijg jij de beste verzorging voor jouw huid! Neem gerust contact op met mij voor het inplannen van een gratis huid en product advies. 

Een mondkapje gemaakt van zijden geeft minder wrijving op de huid, dit kan Maskne verminderen of voorkomen. 

TIP! Vergeet niet om je katoenen of zijden mondkapje dagelijks te wassen. Gebruik je een medisch mondkapje? Vervang deze dan elke 3 uur. Zo krijgen bacteriën op je huid minder kans.